Домашно суши

Скъпи приятели,

 

Дойде моментът за петъчно-следобедната ни идея за рецепта, която да приготвим през уикенда! Решихме да експериментираме с любимото суши, за което е нужно известно време и търпение, но накрая резултатът винаги си заслужава и е перфектното ястие, с което да впечатлите гостите си, особено ако го поднесете в Плато и Сосиерки от Menara.bg.

Време за приготвяне:

50 минути до 1 час

Сервира

16 до 18 хапки

Всяка порция осигурява 200 kcal, 9g протеин, 20g въглехидрати, 8g мазнини

Съставки:

☑️ 250 гр ориз за суши;

☑️ 300 мл  студена вода;

☑️ 2 с.л. оризов оцет;

☑️ 2 с.л. захар;

☑️ 1/2 ч.л. сол.

☑️ 3 листа нори /водорасли за суши/;

☑️ 1 бр. авокадо;

☑️ 100 гр пушена сьомга;

☑️ 2 с.л. крема сирене тип Филаделфия;

☑️ 2 ч.л. черен и бял сусам за поръсване

Mетод:

Оризът за суши се поставя в гевгир и се изплаква под студена течаща вода докато водата стане прозрачна. Слагаме измития ориз в тенджера със студена вода на най-високата степен на котлона и бъркаме с дървена лъжица докато заври. След това намаляваме огъня на минимум и оставяме да къкри за 15 минути под капак. Изключваме котлона и оставяме още 10 минути ориза да се задуши.

Преместваме ориза в купа и го разбъркваме внимателно с дървена лъжица (за да не смачкаме зрънцата). Прибавяме предварително хомогенизирани оцета, захарта и солта и разбъркваме добре, за да се овкуси равномерно.

В тенджера насипваме студената вода и добавяме добре измития ориз. Увеличаваме котлона на максимум и бъркаме с дървена лъжица, докато водата заври. Веднага след това намаляваме силата на огъня на минимум и захлупваме тенджерата с капака. Оставяме го така да изстине на стайна температура.

 

Поставяме рогозка, а върху нея фолио за свежо съхранение, последвано от лист нори и покриваме с пласт от сварения лепкав ориз за суши. Разпределяме ориза, без да го притискаме. В средата слагаме от крема сиренето, сьомгата и нарязаното на ивици авокадо. С помощта на рогозката завиваме стегнато руло, което нарязваме с много остър нож на кръгчета с дебелина 1,5 см-2 см. Може да направите и урамаки суши (ролки, при които ориза е от външната страна на водораслите, а пълнежът се поставя по средата). Този вид суши се приготвя по следния начин: върху рогозка покриваме с фолио за свежо съхранение, поръсваме с бял и черен сусам, разстиламе ориза, след това лист нори, крема сиренето, сьомгата и авокадото. С помощта на рогозката завиваме стегнато руло. Нарязваме го с много остър нож на кръгчета с дебелина 1,5 см-2 см.

Добър апетит!

Отправяме едно предизвикателстово за най-големите кулинарни любители:

Не пропускайте да се включите и в нашето предизвикателство:

·        Поръчайте Плато и Малка и Голяма сосиерки от Menara.bg

·        Изпълнете рецептата

·        Направете снимка и споделете вкуса и настроението си

·        Отбележете ни в социалните мрежи (в публикация или Story)

·        Ще получите ОТСТЪПКА при следващото си пазаруване

 

Очакваме вашите креативни презентации!

 

Shopping Cart
Scroll to Top