Домашно суши
Скъпи приятели,
Дойде моментът за петъчно-следобедната ни идея за рецепта, която да приготвим през уикенда! Решихме да експериментираме с любимото суши, за което е нужно известно време и търпение, но накрая резултатът винаги си заслужава и е перфектното ястие, с което да впечатлите гостите си, особено ако го поднесете в Плато и Сосиерки от Menara.bg.
Време за приготвяне:
50 минути до 1 час
Сервира
16 до 18 хапки
Всяка порция осигурява 200 kcal, 9g протеин, 20g въглехидрати, 8g мазнини
Съставки:
☑️ 250 гр ориз за суши;
☑️ 300 мл студена вода;
☑️ 2 с.л. оризов оцет;
☑️ 2 с.л. захар;
☑️ 1/2 ч.л. сол.
☑️ 3 листа нори /водорасли за суши/;
☑️ 1 бр. авокадо;
☑️ 100 гр пушена сьомга;
☑️ 2 с.л. крема сирене тип Филаделфия;
☑️ 2 ч.л. черен и бял сусам за поръсване
Mетод:
Оризът за суши се поставя в гевгир и се изплаква под студена течаща вода докато водата стане прозрачна. Слагаме измития ориз в тенджера със студена вода на най-високата степен на котлона и бъркаме с дървена лъжица докато заври. След това намаляваме огъня на минимум и оставяме да къкри за 15 минути под капак. Изключваме котлона и оставяме още 10 минути ориза да се задуши.
Преместваме ориза в купа и го разбъркваме внимателно с дървена лъжица (за да не смачкаме зрънцата). Прибавяме предварително хомогенизирани оцета, захарта и солта и разбъркваме добре, за да се овкуси равномерно.
В тенджера насипваме студената вода и добавяме добре измития ориз. Увеличаваме котлона на максимум и бъркаме с дървена лъжица, докато водата заври. Веднага след това намаляваме силата на огъня на минимум и захлупваме тенджерата с капака. Оставяме го така да изстине на стайна температура.
Поставяме рогозка, а върху нея фолио за свежо съхранение, последвано от лист нори и покриваме с пласт от сварения лепкав ориз за суши. Разпределяме ориза, без да го притискаме. В средата слагаме от крема сиренето, сьомгата и нарязаното на ивици авокадо. С помощта на рогозката завиваме стегнато руло, което нарязваме с много остър нож на кръгчета с дебелина 1,5 см-2 см. Може да направите и урамаки суши (ролки, при които ориза е от външната страна на водораслите, а пълнежът се поставя по средата). Този вид суши се приготвя по следния начин: върху рогозка покриваме с фолио за свежо съхранение, поръсваме с бял и черен сусам, разстиламе ориза, след това лист нори, крема сиренето, сьомгата и авокадото. С помощта на рогозката завиваме стегнато руло. Нарязваме го с много остър нож на кръгчета с дебелина 1,5 см-2 см.
Добър апетит!
Отправяме едно предизвикателстово за най-големите кулинарни любители:
Не пропускайте да се включите и в нашето предизвикателство:
· Поръчайте Плато и Малка и Голяма сосиерки от Menara.bg
· Изпълнете рецептата
· Направете снимка и споделете вкуса и настроението си
· Отбележете ни в социалните мрежи (в публикация или Story)
· Ще получите ОТСТЪПКА при следващото си пазаруване
Очакваме вашите креативни презентации!